Kimmo Pirkkala

Yhtenäisyyttä vai hölmöyttä?

Turussa tapahtuneen terrori-iskun jälkeen valtiojohto ja hallituspuolueiden edustajat ovat korostaneet, että terrori-iskujen tarkoitus on lietsoa eripuraa ja hajottaa suomalaisten yhtenäisyyttä. Yhtenäisyyden ja yhteisymmärryksen puolesta on otettu useilta tahoilta, esim presidentti Niinistön, pääministeri Sipilän ja sisäministeri Risikon toimesta kantaa ja korostettu, että terroristien tarkoitus on lietsoa eripuraa. Vihaan ei saa vastata vihalla.

Perussuomalaisten näkökulmasta vetoamiset yhtenäisyyden puolesta tuntuvat teennäisiltä, kun muistetaan, että meitä ei vain kaksi kuukautta aiemmin haluttu hallitukseen vedoten arvopohjan erilaisuuteen, vaan keskustelutkin katkaistiin tylysti vain muutaman tunnin teatterin jälkeen. Arvopohjan erilaisuudella mitä ilmeisimmin viitattiin haluumme noudattaa tarkasti hallitusohjelmaa erityisesti maahanmuuttopoliittisissa kysymyksissä. Keskusta ja Kokoomus viestittivät hyvin selvästi, että näissä asioissa yhtenäisyys, yhteisymmärrys tai edes jatkoneuvottelut eivät tule kyseeseen. Eli juuri niissä kysymyksissä, joissa varmasti jihadistitkin haluavat eripuraa, hallitustahot olivat sitä luomassa itse.

Kauniit puheet ja hymistely vastaavat tälläkin kertaa kovin huonosti tekoja; Yhtenäisyyteen vetoajille ei yhteistyö Perussuomalaisten kanssa kelvannut. Yhtenäisyys tuntuu kelpaavan valikoivasti ja herääkin epäilys, että yhtenäisyyttä peräänkuulutetaan vain, jotta hallituksesta poispotkittujen Perussuomalaisten maahanmuuttokritiikki saataisiin vaiennettua. Toivottavasti puhe yhtenäisyydestä olisi kuitenkin aitoa, sillä parhaiten kansalaisten epäluuloihin maahanmuuttajia ja maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan vastataan aidosti kuuntelemalla. 

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, onko halu yhtenäisyyteen todellista vai vain päälleliimattua hymistelyä vailla konkretiaa. Onko oikeaa poliittista tahtoa yhtenäisyyteen ja kyetäänkö hallituksen taholta vastaamaan järkevästi kansalaisten aiheellisiin kummasteluihin. Kuten siihen, mitä ihmettä täysin turvallisesta Marokosta tullut turvapaikanhakija tekee toista vuotta Suomessa? Tai siihen, onko Suomeen viimeisen parin vuoden aikana tullut paljonkin turvapaikanhakijoita, jotka sopivat "yleisen terroriteon toteuttajan profiiliin", jollaiseksi Supo tiedotustilaisuudessa Turun puukottajan määritteli? Kuunneltaisiinko aidosti maahanmuuttopolitiikasta huolissaan olevien kansalaisten ääntä? Kuunneltaisiinko Kokoomusveteraania ja kelpaisiko sieltä tuleva arvopohja myös Kokoomukselle?

http://blogit.iltalehti.fi/raimo-ilaskivi/2017/08/19/hyvantahtoisen-holmoyden-aika-on-ohi/

Yhtenäisyyteen vaaditaan ymmärrystä ja kompromisseja muiltakin kuin eri mieltä olevilta. Hölmöyteen ei vaadita mitään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat